Busy day!

Det första vi gjorde på jobbet idag var att fika. Det gör man sisådär en tjugo gånger per dag känns det som. Det kommer lite besökare här, lite där, så då ska man sitta ned över kaffe. Jag dricker inte kaffe, men Anna kan nog intyga att kokkaffe som man i Litauen bara blandar direkt med varmt vatten, inte är så jätt mumsfilibabba. Såg igår att en kvinna äter kaffesumpen med sked. Skapligt knasprande blev det också.. Så, fika alltså. Det var några riktigt goda kakor, som var söta men ändå nyttiga, för det var olika frön i dem bland annat solrosfrön. Vi smälte direkt för dessa kakor!

Besök och arbete på tredje våningen väntade oss under förmiddagen. Vi fick vara med när de gav injektioner och när de delade medicin. Klockan 10.00 skulle vi till kardiologen och vi fick vara med under ett test. Direkt efter detta träffade vi öron-näsa-hals läkaren. Sonatas man och överläkare på sjukhuset. Det var ett intressant möte av hette duga. För han skulle testa och visa sina maskiner på oss. Så vi fick snällt sitta ned när han med kamera visade på stor bildskärm hur det såg ut i våra helt normala öron och näsor. Han skulle visa mina stämband i halsen med någon maskin, men det var inte så lyckat. Att ha ett stort rör i munnen är inte så trevligt. Då kommer vi över till nästa ämne. Vi fick återigen vara med på en gastroskopi. Den här gången så var det en femtonårig tjej som skulle undersökas, hon tog det inte lika lätt som den äldre mannen som undersöktes förra gången.. Hon tyckte inte alls det var bekvämt och de fick göra det snabbt. Det var inget fel alls på hennes mage! Innan gastroskopin blev vi stannade i hallen av tre män som gick runt med en stor balja, full av tulpaner! Då det internationella kvinnodagen så delade dessa tre män ut tulpaner och en puss från var och en av dem, till alla kvinnliga arbetare på sjukhuset. Det tre männen jobbar på sjukhuset, den ene som läkare, den andre som säkerhetsansvarig och den tredje är ansvarig för all elektrisk utrustning. Det var en stund som förgyllde hela dygnet!

Sedan gick vi runt tolv upp till tredje våningen igen för att hjälpa till med matning. På avdelningen på tredje våningen så bor det äldre människor som behöver mer vård. Vi såg på morgonen också att det var en död man där, de hade tänt ett ljus för honom. Men eftersom att de inte har något bårhus i Pakruojis, och de inte gav oss något konkret svar på vad de gjorde med kroppen, så vi vet inte vart han tar vägen sen.. Att mata dem kändes lite hemskt, det var nästan som att sköterskorna ville att man skulle trycka in all mat i dem, trots att den inte var så aptitretande..

På eftermiddagen så hände inte så mycket. Vi lekte lite med barnen och speciellt en av dem försöker lära sig både svenska och engelska, med tanke på att hon endast är sex år så går det väldigt mycket framåt och hon lär sig snabbt. Hon kan läsa svenska ord också. Vi gav barnen lite presenter både på morgonen och på eftermiddagen, så söta, snälla, mysiga och underbara som de är så förtjänar dem det.

Klockan tjugo i tre så fick vi frågan om vi ville gå på en nyöppnad smyckes utsällning. Så vi sprang dit och träffade Asta som följde med oss. Det var inte så lätt för oss, eftersom att allt de pratade om innan var på litauiska, men vi kunde iaf dricka champagnen och kolla på smyckena med ett leende. Klockan tjugo i fyra så ringde Sonata till Asta och sa att det fanns något för att göra under kvällen. Så klockan fyra åkte vi med Ruta (vän till Virga och Radvile som Anna och jag har träffat tidigare,) till en annan stad där hon skulle uppträda på en konsert. Konserten skulle vara i ett köpcentrum så Anna och jag gick runt där och kollade i de tjugo skoaffärer som fanns. Anna gjorde lite kap både på skor och kläder.

Konserten började klockan sex och vi hade reserverat bord precis bredvid scenen, så vi beställde mat och åt samtidigt som konserten höll på i ca 2,5h. Lite lång i vår smak, då allt var på litauiska.. Men vi fick en rejäl dos av litauisk musik och kultur! Så endast glada miner här! Hemfärd runt klockan nio, lokal tid, och vi hade en underbar kväll med riktigt trevliga litauer!

/Sara

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0